HERRIE IN DE BIEB
Veldhoven, 16 januari 2016

Het is gedaan met de rust in de bibliotheek. 18 van de 27 raadsleden stemden voor het collegevoorstel om de bovenste verdieping van de bibliotheek om te bouwen tot muziekschool. U leest het goed: We gaan muziek maken in de stilste ruimte van Veldhoven.

Om dit mogelijk te maken zal er een forse verbouwing noodzakelijk zijn. Een zogenaamde 'zwevende' vloer en veel isolatie moeten voorkomen dat de bibliotheek overlast ondervindt van de nieuwe bovenbuurman. De geschatte kosten zijn maar liefst 1,5 miljoen euro. Zijn handen in het vuur steken voor het niet uitkomen boven dit bedrag durfde de D66-wethouder niet.

Het grootste gedeelte van de oppositie, aangevoerd door de VVD, begreep helemaal niets van deze plannen. Er werd een debat van anderhalf uur gevoerd.... Zonder resultaat. Het collegevoorstel wordt uitgevoerd.

Dat de huidige vestiging van de muziekschool plaats moet maken voor projectontwikkeling begrijpen de meeste raadsleden. Alleen de verbouwing van 1,5 miljoen euro gaat er bij de oppositie niet in. De huidige gemeenteschuld van 150 miljoen euro kan dat niet meer dragen, de torenhoge rentelasten rijzen de pan uit. Zeker als de rente gaat stijgen.

Alternatief?
De gemeente heeft prachtige nieuwe Multi Functionele Accomodaties (MFA's). In veel gemeenten, waaronder in Eindhoven, worden die gebruikt voor muziekonderwijs. Dat is ook logisch want na schooltijd staan deze MFA's voor een groot gedeelte leeg. De gebouwen staan er al en bovendien doen we dan de naam van die gebouwen eer aan. Omdat de MFA's door heel Veldhoven staan, hebben de kinderen ook nog eens 'thuis en nabij'- muziekonderwijs. Wat wil je nog meer zou je denken?

De belangrijkste argumenten van de GBV, D66 en VSA om tóch voor te stemmen liggen in het feit dat de culturele instellingen nu bij elkaar zitten en daarmee veel beter kunnen samenwerken.

Mocht het dadelijk niet lukken om de verbouwing binnen de 1,5 miljoen euro te realiseren, dan hebben we wat mij betreft niet alleen herrie in de bieb maar ook in de raadszaal!

Peter Saris
Fractievoorzitter VVD Veldhoven
Tel.: 06-51556010
Stuur me een mail