ZORG DAT ONDERNEMEN EEN BEETJE LEUK BLIJFT
Veldhoven, 16 november 2018


Vandaag is de Dag van de Ondernemer. De dag bij uitstek om stil te staan bij de voortrekkersrol die mkb'ers hebben in de economie en in de samenleving. Het is de lokale middenstand die mensen samenbrengt, die de lokale voetbalclub sponsort en waar we als tiener onze eerste werkervaring opdoen.

Politici, lokaal en nationaal, hebben de dure plicht om te zorgen dat deze ondernemers zo min mogelijk hinder ondervinden van een regelzuchtige overheid. Kabinet en Kamer werken daarom aan de mkb-toets, een instrument om vooraf regels te kunnen toetsen op last voor het mkb.

In de avonduren
Want waar de administratieve afdelingen van grote bedrijven nieuwe regels simpel tackelen, zit de slager op de hoek in de avonduren te zwoegen om alles te verantwoorden.

Ik roep alle provincies en gemeenten op om een eigen variant van de mkb-toets uit te rollen. Want het is niet alleen de administratie die de mkb'er nekt, ook andere lokale, goedbedoelde regeltjes maken ondernemen steeds ingewikkelder.

Weer nieuwe regeltjes
Te vaak hoor ik van een ondernemer dat een gemeente 'weer eens iets heeft verzonnen '. De restauranthouder die te maken krijgt met een kortere duur van betaald parkeren, waardoor men er nog maar een uur mag parkeren. Dat is toch te kort om gezellig een diner te nuttigen? De winkelier die zich afvraagt waar zijn klanten blijven en erachter komt dat ineens de weg om de hoek is opgebroken. Had dat niet van tevoren, samen, doordacht en getimed kunnen worden?

De exploitant van de jaarlijkse koningsdagkermis die weer het hele vergunningentraject door moet, terwijl de wijk dit feest al tientallen jaren viert. Kan dat nou niet eenvoudiger? De kroegbaas die moet voldoen aan geluidsnormen, terwijl eenvoudig duidelijk is dat de norm niet meer toestaat dan een fluistertoon. Zeg maar dag tegen je wekelijkse dansavond.

En de marktkoopman die zijn busje voortaan ergens anders -- betaald -- moet stallen, waardoor het eerste uur omzet ineens weg is. Om verder maar niet te spreken van alle vergunningstrajecten die in de APV staan opgenomen, zoals voor de steiger voor de schilder, het hebben van een terras voor je winkel of voor straathandel. Dat moet toch allemaal veel makkelijker kunnen?

Landelijk wordt gewerkt aan de invoering van de mkb-toets. Die ziet erop toe dat de regering, wanneer zij nieuw beleid maakt, vooraf met ondernemers uit het mkb in gesprek gaat. Zou het niet logisch zijn om ook op provinciaal en gemeentelijk niveau ondernemers te betrekken bij nieuwe regelgeving? Een lokale variant van de mkb-toets die per provincie of gemeente kunnen verschillen.

Laten we zorgen dat ondernemen een beetje leuk blijft, daar profiteren we allemaal van.
Op de Dag van de Ondernemer bepleit Martin Wörsdörfer, Kamerlid voor de VVD een beter samenspel van overheden en ondernemers. "Want van een sterk midden- en kleinbedrijf profiteren we allemaal."

Martin Wörsdörfer
Tweede Kamerlid VVD
Tel.:
Stuur een mail n.a.v. dit artikel